Kapcsolat

Ezért van még sárga csekk Magyarországon Szerző: rastera

Mindennapi 2019.07.01

Hazánkban a lakosság közel 70 százaléka használ sárga csekkeket Ez nem véletlen, sokan nem bíznak a szolgáltatóban, nyugodtabbak, ha maguk intézik az ilyen jellegű ügyeiket.

200 millió sárga csekk

Megszokott a postán a sárga csekkekel sorban álló látványa. Utoljára egy éve készült arról felmérés, hogy Magyarországon az emberek hány százaléka él ezzel a lehetőséggel. Akkor a Díjnet egy ezerfős mintával azt állapította meg 2017-re vonatkozóan, hogy a magyarok 67 százaléka választja a sárga csekket. Ha módosult is az arány azóta, mindössze néhány százalékot változhatott. Mindez azt jelenti, hogy két évvel ezelőtt több mint 200 millió sárga csekket fizettek be. Gondoljunk csak bele, hogy a hány ember fordulhatott meg a magyar postákon.

Mégis, miért a sárga csekk?

Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodnak ehhez a módszerhez az emberek, így aztán miért van szükség tömeges csekk nyomtatásra, nehéz egyértelmű választ adni. (A Rasteránál egyébként erre is van lehetőség, digitális nyomtatás szolgáltatásunknak köszönhetően.) Többen azzal magyarázzák, hogy ez a módszer biztosabb, mint például a csoportos beszedési megbízás. Aggódnak, hogy lesz-e elég fedezetük a számlájukon minden hónapban. Mások pedig nem bíznak a bankban, a szolgáltatóban, ezért nem adnak ilyen megbízást. Biztosak vagyunk benne, hogy majdnem mindenkinek van negatív tapasztalata a szolgáltatókkal, így ez az álláspont tökéletesen érhető.

Az idősebb generáció ragaszkodása

Olyan csoport is van – jellemzően az idősebb generációhoz tartozó –, amelyiknek hiába van bankszámlája, technikailag nem érzi magát elég képzettnek ahhoz, hogy utaljon, vagy más megoldást használjon. Sokaknak egyfajta program, társadalmi esemény is a postára, bankba járás. A postán aztán sok minden mást is lehet vásárolni, az ő számukra egy nyomtatvány webshop például nem sokat mond.

Egyszerűsödött befizetés

2015 óta létezik csekkbefizető automata, amivel másfél perc alatt letudhatod a befizetést. A sárga csekket netbankon is intézheted, csak el kell utalnod a kért összeget a szolgáltatónak. Arra kell nagyon figyelned, hogy közlemény mezőbe tüntesd fel a befizető azonosítószámát, és hogy milyen tételt rendeztél. Van olyan netbank, ahol fejlesztettek egy csekkbefizetéses menüpontot, amivel egy, a képernyőn megjelenő sárga csekket lehet kitölteni.

Összefoglalva azt kell mondanunk, hogy évi több tízmillió sárga csekknek egyértelmű relevanciája van Magyarországon. Ha nagy tételben kell nyomtatnod, akkor keresd fel a Rasterát, hogy magas minőségben és jó árban juthass hozzá.