Kapcsolat

Három komoly tévhit a nyomtatás világából Szerző: rastera

Érdekességek 2019.11.11

Tudtad? A papír egyike azon kevés terméknek, amely valóban fenntartható, mivel megújuló forrásokból készül. Itt az ideje újragondolni a nyomtatásról és a tintáról szóló sztereotip véleményeket. Mutatunk rá három érvet.

Könyvet olvasni nemcsak menő, hanem egészséges is.
Könyvet olvasni nemcsak menő, hanem egészséges is.

Az a felfogás, miszerint a papír alapú médiumok irrelevánsak és környezetszennyezők, egész egyszerűen téves. Összeszedtük a papír, a nyomtatás és a tinta használatával kapcsolatos leggyakoribb mítoszokat, és meg is cáfoljuk ezeket a tévhiteket.

1. A papír használata elpusztítja az erdőket

Az etikus papírgyártás támogatja a fenntartható erdőgazdálkodást. Nem a kevesebb papírról szól, hanem a megfelelő típus használatáról. Van egy felelősségteljes beszerzési gyakorlata, méghozzá a világszerte elismert Forest Stewardship Council és a Forest Certification tanúsítványok.

A lényegük, hogy a nyomtatott termékek felelős, jól kezelt erdőgazdálkodásból, ellenőrzött és újrahasznosított forrásokból származnak. Ehhez egy érdekesség: tudtad, hogy nemzetközi adatok szerint 2005 és 2015 között az európai erdők 44 ezer négyzetkilométerrel nőttek?

2. Az digitális kommunikáció jobb a környezet számára

Ha úgy gondolod, hogy a közösségi média használata környezetkímélőbb, mint a kedvenc könyved, újságod vagy magazinod elolvasása, akkor tévedsz. Azok a vélemények, amelyek arról szólnak, hogy papírmentesen kell élnünk ahhoz, hogy megmeneküljön a világ, egyszerűen félrevezetőek. Az elektronikus hulladékok mennyiségét, az elektronikus termékek ökológia lábnyomát és teljes életciklusát figyelembe kell ám venni, ha már ez a téma!

Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) környezetvédelmi programjának 2015-ös becslései szerint az elektronikai ipar évente 41 millió tonna elektronikus hulladékot generál a számítógépekből, okostelefonokból és hasonló eszközökből. A távoli információkat tároló giga- adatközpontok, magyar nevén a „felhő” elképesztő mennyiségű villamos energiát igényel. Egy 2017-ben kiadott ENSZ-jelentés szerint az adatközpontok 2025-ig a föld energiájának egyötödét használják majd fel. Az USA-ban jelenleg a központok évente több mint 90 milliárd kilowattóra áramot fogyasztanak.

3. Ugyanolyan jól tudok olvasni képernyőt, mint könyvet

Az idegtudomány álláspontja szerint a papír alapon történő olvasás jobban érthető és az adatok könnyebben megjegyezhetők. Ennek egyik oka az lehet, hogy a nyomtatott anyag az agy más részét aktiválja, mint amikor digitális eszközön olvasunk el valamit.

Egy kanadai vállalat által készített tanulmány összehasonlította a papírmarketing (közvetlen levél) és a digitális média (e-mail és vizuális hirdetések) hatásait. Megállapította, hogy a közvetlen levelezés könnyebben dolgozható fel, és 21 százalékkal kevesebb kognitív erőfeszítést igényel, mint a digitális üzengetés. Érdekes módon ennél a piacnál világszerte megfigyelhető, hogy egyre többen vásárolnak könyveket, talán éppen azért, mert az olvasás élménye sokkal nagyobb, mint e-bookon.