Kapcsolat

Hét érdekesség a nyomtatásról Szerző: rastera

Érdekességek 2019.10.09

Ha azt hitted, hogy a nyomtatás világa unalmas, akkor nagyot tévedtél! Mutatunk néhány érdekességet Hulk zöld színének magyarázatától a betintázott medencékig.

Hihetetlen Hulk nem zöldnek indult!
Hihetetlen Hulk nem zöldnek indult. Fotó: pixabay/musicallielyrics

1.Az ikonikus képregényhiba

Tudtad, hogy Hihetetlen Hulk zöld bőrszínét eredetileg egy nyomtatási folyamat hibája okozta? Stan Lee, a Marvel Comics egykori elnöke a lénynek eredetileg szürke bőrszínt álmodott. A képregény nyomtatása során azonban problémák merültek fel a tintával és zöld Hulk született. Lee-nek nagyon tetszett a végeredmény, és így hagyta.

2. Polgárháborús pénz

Az első amerikai bankjegyek centek, nem dollárok voltak. Először az 1862-es polgárháború idején nyomtattak pénzt, annak finanszírozásának elősegítésére. Az amerikai valuta ekkor 1, 5, 25 cent és 50 centesekből állt.  

3. Papíralapú propaganda

Becslések szerint több mint 12 millió propaganda-szórólapot nyomtattak ki és szórtak szét Németország fölött második világháború alatt. Ez azért elég sok tinta és még több papír.

4. Kína táblanyomatok

A szedésnyomás a kínai táblanyomatok elterjedésének köszönhető. Egy Pi-seng nevű kovácsmester időszámításunk előtt 1040-ben készítette el cserépbetűit, ami gyakorlatilag maga a könyvnyomtatás csak éppen mozgatható betűkből. Az írásjeleket agyagból formázta meg, megégette, majd a mai betűszedéshez hasonlatosan szedte őket.

5. Az első nyomdagép

1450-ben egy aranyműves Mainzból, bizonyos Johannes Gutenberg sok év próbálkozás után tökéletesítette a nyomóelemek mozgathatóságát. A betűket össze kellett rakni ahhoz, hogy szöveget képezzenek. Ő használt először olyan nyomdafestéket, ami olajból készült, feltalálta a rongypapírt, megvalósította a betűöntést, a szedési eljárást, valamit a sajtóprés nevű szerkezetet. Az első magyar nyomdai anyag pedig Hess Andráshoz köthető, de erről már olvashattál nálunk.

6. Ez a sok tinta!

2012-ben rekordév volt a tinta számára. Világszerte 942 millió tintapatront értékesítettek, amelyek elegendő anyagot tartalmaztak ahhoz, hogy felöltsenek négy és fél olimpiai méretű úszómedencét. Szerencsére valójában még senkinek sem fordult meg a fejében, hogy tintával öntsön fel egy ilyen felületet.  

7. Harry Potter, a rekorder

J.K. Rowling meséjének, a Harry Potternek utolsó részét, a Halál ereklyéinek első kiadását 12 millió példányban nyomtatták ki. Ez világrekord, amit 2007 óta nem döntöttek meg.   

Ha tehát legközelebb elolvasol egy könyvet, egy brosúrát, egy fecnit, esetleg nyomtatsz valamit a Rasteránál, jusson eszedbe, hogy csak a tinta száraz a papíron, a téma nem, mert igen sok érdekességgel szolgál.