Kapcsolat

Digitális vs. ofszet nyomtatás: mikor, melyiket válaszd? Szerző: rastera

Nyomtatás 2019.06.05

Aki járatlan a nyomtatás világában, annak nem mond sokat az ofszet és a digitális kifejezés közötti különbség. Hiába ugyanaz a tökéletes végeredmény, nem mindegy, milyen gyorsan és mekkora mennyiségben szárad meg a tinta a papíron.

Ofszet nyomtatás: amit a nyomdafesték elbír

A nyomtatás árak ennél a megoldásnál érdekes módon akkor kedvezőbbek, ha jelentős mennyiséget rendelsz. Minél nagyobb tételben készülnek a nyomatok, az ofszet nyomtatás költsége annál kedvezményesebben alakul. A nyomdagép, azaz a nyomólemez sebessége igen nagy, ami sokat rövidít az előállítás idején. Mivel nagy példányszámról van szó, csodát azért ne várj. A digitális nyomtatással szemben itt fix induló költségeid vannak, ezek a nagy sebesség miatt alacsonyabbak, többfelé oszlanak.

Mikor válaszd a technológiát?

Ha az ügyfélköröd akkora, hogy óriásiak az igények, vagy ha valamilyen saját terméked eléri a többezres, esetleg több tízezres példányszámot, akkor mindenképpen az ofszet nyomtatást ajánljuk. Ennél a megoldásnál közvetett nyomtatási eljárást alkalmazunk. A nyomóformák egyediek, a négy nyomdai alapszínben készülnek. Innen a gumihengerre kerül át a folyékony festék, a végállomás pedig a nyomtató papír. Azért olcsó, mert ezeknek a formáknak, azaz ofszet lemezeknek csak egyszeri előállítási költsége van. Minél többet nyomtatsz, annál alacsonyabb lesz a darabár.

Többek között ezeket tudod megvalósítani:

  • nagy mennyiségű szórólapot, plakátot, prospektust,
  • könyvet vagy újságot,
  • nagy mennyiségű naptárat, mappát, dobozt.

Digitális nyomda: rövid határidő, kevés példány

A digitális nyomtatást akkor ajánljuk, ha kisebb mennyiségben van szükséged a termékre, rövid határidőn belül. Így akár már a megrendelésed napján is kezedbe veheted a végeredményt. A nagyobb példányszám drágább, mint az ofszet esetében, a darabár így természetesen magasabb. A nyomtatás kisebb formátumban valósul meg, ezért a nyomdagép költségei is magasabbak. A nyomólemez így azonban költségmentessé válik, nincs induló fizetnivalód.

Többek között ezeked tudod megvalósítani:

  • egyedi azonosítóval ellátott meghívót, levelet,
  • névjegykártyát,
  • kis mennyiségű reklámanyagot,
  • rövid határidejű nyomdaterméket,
  • mindezeket akár egyetlen darabtól.

Nyomtatás? Rastera!

Bármelyik módszert választod, a legújabb technológiával működő nyomdagépeink mindenben segítenek. Keresd ügyfélszolgálatunkat, hogy megtaláld az optimális megoldást!