Kapcsolat

Perszonalizált nyomtatás az első lépéstől az utolsóig Szerző: rastera

Csomagolás 2022.12.14

Perszonalizáció… ezt a szót a nyomdaiparban és a marketingben szinte mindenki ismeri. Számtalan alkalommal okoz fejtörést annak a megoldása, hogy print anyagokban hogyan is szólítsuk meg egyesével a fogyasztókat, vásárlókat. Erre kínál megoldást a perszonalizáció, ami tulajdonképpen megszemélyesítést jelent. A perszonalizált nyomtatásra való igény nagy kihívások elé állította a nyomdaipari szakembereket, hiszen ebben az esetben az adott anyag (legyen az egy DM levél vagy számla értesítő) törzs üzenete állandó, mégis minden egyes példány tartalmaz egy vagy több változó adatot is. Ilyen például a DM levelek név szerinti megszólítása, de lehet változó adat egy sorszám, QR kód vagy vonalkód is, mely minden levélen egyedi formában kerül kinyomtatásra. A perszonalizált nyomtatás nálunk nem csak megvalósítható, de A-tól Z-ig mindent magában foglal, nekünk csak egy adatbázisra és némi információra van szükségünk a partnertől és már indítjuk is a gépeket.

Példányszám

Ha csak pár tíz darab levél megszemélyesítéséről van szó azt könnyű egyenként felcímkézni, de amennyiben ez a darabszám már száz vagy akár több tízezres állományt ölel fel, akkor már szinte lehetetlen feladat. Nekünk nem akadály a tömeges mennyiség, hiszen nyomdai technológiánk és programozó kollegáink készek megvalósítani a változó adatok kinyomtatásának lehetőségét akár százezres volumenben is.

Törzs anyag és grafika

A nyomdai anyagok kinézete miatt sem kell aggódnia partnereinknek, ugyanis grafikus kollegáink az elképzelések egyeztetése után elkészítik a nyomtatásra váró anyag törzsanyagának designját. A grafika elfogadását követően kezdődhet a változó anyagok beintegrálása, melynek programozói munkáját a grafikával párhuzamosan elvégzünk, így rengeteg időt takarítunk meg.

Egy vagy több változó adat

A marketingesek álma, hogy nyomtatott anyagaikon minél egyedibben, pontosabban, többször személyesen megszólítva érhessék el fogyasztóikat, hiszen ekkor érzi azt a vásárló, hogy éppen neki szól a nyújtott információ. Ennek megoldására nem csak egy helyen, hanem több ponton is változó adat nyomtatásra van szükség a nyomdai partnereik részéről. Magas színvonalú nyomdatechnológiánknak köszönhetően nem csak névre szóló print anyagokat vagyunk képesek kivitelezni, hanem több egyedi elemet, QR kódot, vonalkódot, szöveget, képet tudunk akár többféle médiát párhuzamosan használva elkészíteni.

Több, mint nyomtatás

A perszonalizált nyomdai munkák csupán egy része az adott anyagok fizikai megvalósítása. Fontos feladat, az is, hogy a már megszemélyesített és kinyomtatott brosúrák borítékba kerüljenek és eljussanak a címzettekhez. A borítékolás, címkézés és postázás egyaránt része a munkánknak. Több méretű és teljesítményű borítékoló gép teszi lehetővé számunkra, hogy ezt a folyamatot is gyorsan és hatékonyan végezhessük el. A Magyar Posta Zrt.-vel évek óta szerződéses kapcsolatban állunk, konszolidátorként intézzük a postai feladás teljes folyamatát és a küldemény típusától, mennyiségétől függően tudjuk ajánlani a legkedvezőbb feladási módot, illetve a postai listaárnál kedvezőbb díjakat.