Kapcsolat

Újrahasznosítható és fenntartható megoldások Szerző: rastera

Inno & tech 2019.07.11

A tudatosság és a környezetvédelem a nyomtatás és a csomagolás ipari ágazatainak szereplőit is foglalkoztatja, ezért a legtöbb helyen törekednek az újrahasznosításra, a fenntarthatóságra. Ezt az igyekezetet Zöld Nyomda Díjjal jutalmazza a szakma.

Káros árközpontúság

Ha a nyomdaipar 550 éves történetére, valamint jelenlegi helyzetére gondolunk, kijelenthető: az iparág volt, van és a jövőben is lesz. Viszont látszik, hogy folyamatosan változik. Ahogy más piacokon, a nyomdai termékeknél is előtérbe kerültek az újrahasznosítható és fenntartható megoldások, amelyek a környezetvédelem mellett költségcsökkentési szempontokat is szolgálhatnak.

Három éve a Xerox Magyarország nyomdaipari üzletágvezetője azt mondta, „hazánkban az árközpontúság rendszerint felülírja a környezettudatos törekvések betartásának fontosságát”, pedig Európában általában magától értetődő, hogy környezetbarát nyomathordozóra nyomtatnak, és a megbízók a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező nyomdát keresnek a munkák elvégzésére. Igaz ez digitális nyomda és digitális nyomtatás esetén is.

Egyre népszerűbb a zöld nyomtatás

Egyértelmű, hogy a nyomtatási és csomagolási piac szereplőinek hazánkban is részt kell venniük a társadalmi szerepvállalásban, amely a gazdasági fenntarthatóság mellett más területeket is érint. Az Európai Unió támogatásával megvalósult Az európai nyomdaipar jövője – a mi kezünkben van című kiadvány úgy fogalmaz: „Az iparágnak újra ki kell találnia magát a 21. században, és létre kell hoznia egy olyan imázst, amely a nyomdaipart a kommunikációs ipar közepére helyezi”.

Szerencsére a zöld nyomtatás egyre több ügyfélnél jelent előnyt, főleg abban az esetben, ha a megrendelő környezetbarát terméket forgalmaz. A hulladékmennyiség minimalizálása, a csökkentett energia-, víz- és vegyszerhasználat is kiemelkedően fontos az újrahasznosítás mellett. Nézzük, milyen példákat találhatunk erre!

Minimalizálni a hulladékmennyiséget

Hiába lett trend a digitalizáció, a papírra mindig szükség lesz, ezért a legfontosabb a papírhulladék minimalizása, amelynek több módja akad. A Premier Nyomda Kft. például már úgy szerezte be a gépeit, hogy azok gazdaságos felhasználást követeljenek meg. Kevesebb energiával és kevesebb selejttel dolgoznak, ami gazdaságosságot is jelent. Ez a nyomda- mellett a csomagolóiparra egyaránt igaz, és a kézi csomagolás sem kivétel.

Az alapanyagokra is oda kell figyelni. A tudatos papíripari cégek a kivágott fákat újraültetik, sőt általában olyat vágnak ki, amelyet ők telepítettek, a felhasznált vízmennyiséget pedig természetes forrásból biztosítják. A nyomtatás és a csomagolás ipari ágazatának tudatos szereplői pedig ilyen helyekről szerzik be az alapanyagot.

Ismerkedj az újrapapírral

Érdekes fogalom az újrapapír, amelyet száz százalékban újrahasznosított papírból készítenek, és a gyártás során a hulladék fogalma szinte megszűnik létezni. Hogy miért? Mert a feleslegessé váló anyagokat azonnal újra felhasználhatják.

Vegyi anyagok, szigorú szabályok

A termelés során felhasznált vegyi anyagok visszaszorítása is napirendre került, ezért a Xerox például évek óta csökkenti a termékeiben felhasznált veszélyes anyagok mennyiségét, a cél érdekében szigorú belső szabványokat és a beszállítókra vonatkozó feltételeket alkalmaz.

Eltökéltségükre jellemző, hogy legutóbb már az egészségre nem káros anyagok 92 százalékának újrahasznosítását tűzték ki célul, és hogy a környezet-, egészség- és biztonságvédelmi követelményeket a gyártási helyszínekre, elosztóközpontokba, valamint az ügyfelek részére szállított termékek és alapanyagok csomagolására is kiterjesztették. Az már megoldott, hogy a modern gépek kevesebb festék felhasználásával is tökéletes színeket hoznak létre.

Kétoldalasan

Létezik olyan ökonyomda, mely az ofszet nyomtatás során a munkafolyamatban a korábban már használt, de a festékezésre még alkalmas papíríveket vesz igénybe, de olyan apróságokra is figyel, mint a helykihasználás vagy a lehetőség szerinti kétoldalas nyomtatás. Az ilyen apróságok is nagy szolgálatot tesznek az iparág „zöldítése” felé vezető úton.

Díjazzák a tudatosságot

A fenti intézkedéseket díjazza is a szakma, méghozzá a Nyomdavilág szakmai folyóirat által 2012-ben megálmodott Zöld Nyomda Díjjal, amelynek egyik fővédnöke a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület. Az elismerést azok kaphatják meg, akik környezettudatosan gondolkoznak papír- és nyomdaipari szempontból, valamint környezetközpontú vállalatirányítást folytatnak.

Változásokra van szükség

A Quocirca, amely kutatásaival piaci betekintést biztosít az iparági vezetők számára, korábban kijelentette: 2025-ben is jelentős ág lesz a nyomdaipar. A tanulmány eredményei azonban már akkor rámutattak, hogy ehhez jelentős változásokra van szükség a vállalati kultúrák és az üzleti innováció terén – ebbe a fenntarthatóság is beletartozik.